Zenebölcsi

A zenebölcsi gondolata


Első gyermekem, Benedek születése után is – mint, ahogy egész addigi életünkben - rengeteg zenét hallgattunk, de nagyon sokat énekeltünk is neki. Ahogy cseperedett egyre több és több mondókát és dalt tanítottunk neki, de zavart, hogy sokszor nem jutottak eszembe a dalok szövegei vagy a dallamai. Állandóan mondókás és daloskönyveket vásároltam és tanulmányoztam, hogy következő alkalommal mit fogok neki tanítani. Ekkor jött a gondolat, hogy ez biztosan sok anyukának nehézséget okozhat, ha - ének szakos tanárként - nekem is. Így közvélemény kutatást tartottam, hogy van-e igény ilyen jellegű foglalkozásra, és mivel Zalaegerszegen nem működött hasonló sem, 2008-ban elindítottam ez első csoportomat. Azóta is sikeresen működnek ezek a foglalkozások és büszkeséggel tölt el, hogy most már több mint 400 gyermek zenei nevelését indítottam el sikeresen.


A Zenebölcsi időpontja:

A Pihe Ovi keretein belül, minden hétfőn és csütörtökön 9.30-10.00 óráig a Keresztury Dezső VMK-ban működik.
Szeretettel várlak Benneteket a foglalkozásra, ahol igazán családias hangulatban tölthettek el velünk egy órát. :)
Mi is az a zenebölcsi?

A Zenebölcsi egy dalos, mondókás, játékos foglalkozás babáknak és szülőknek már néhány hónapos kortól, sok zenével, mozgással, hangszerekkel és bábokkal.
A gyermek a Zenebölcsiben a zenét, az élő énekszót, a számára legfontosabb embertől, az édesanyjától kapja, mert a foglalkozások a szülők aktív részvételével, énekléssel, mondókázással, közös játékkal zajlanak.
A gyermekdalok éneklése közben fejlődik a gyermek hallása, éneklési készsége, ritmusérzéke. A játékos kiszámolók, höcögtetők, mutogatós mondókák, ölbeli lovagoltatók, ujj-, kéz- és arcjátékok, táncoltatók, stb. pedig a gyermek megfigyelőkészségét, emlékezetét és figyelmét fejlesztik. A programot mozgásos játékok színesítik.
A Zenebölcsi fejleszti a memóriát, a szókincset, a társas kontaktust, a csoportszellem élményét adja, levezeti a feszültséget, jókedvre deríti a gyermeket.
A gyerekek néhány Zenebölcsis foglalkozás után barátságossá, nyitottá, kezdeményezővé, az egyszerű ritmushangszereket használni tudó kisgyerekekké válnak, és mindezt játékosan, észrevétlenül, direkt tanítás vagy bármiféle kényszer nélkül érhetjük el náluk.
A foglalkozás a babának és szülőnek egyaránt szól, tanulás és kikapcsolódás egyben, új tapasztalatokat, maradandó élményt nyújt mindenki számára.


Miért meghatározó a zenebölcsi a gyermekek életében?

Köztudott, hogy minden zenés foglalkozás rendkívül jó hatással van a gyermekek lelki, szellemi, testi, érzelmi, értelmi, mozgás-, beszéd- és szocializációs fejlődésére. A babák és a mamák oldott légkörben, játékos formában énekelnek, mondókáznak együtt. Fontos szerepe van annak, hogy együtt, mert amíg nem történik meg az elválás, addig a pici legfőbb támasza az édesanya. Tőle kapja a tudást és a mintát az életre. A Zenebölcsiben elsősorban nem a gyerekek tanulnak, hanem az édesanyák. Megtanulják a dalokat, mondókákat és nem utolsó sorban a módszert hogyan irányítsák otthon gyermekük zenei nevelését. Én átadom azt a tudást, amit hetente közösen gyakorlunk, de a hét többi napján ők ketten, esetleg a család többi tagjával közösen teljesíthetik ki a zene által nyújtott lehetőségeket.
A mondókákat és a dalokat mindig az adott csoport korosztályának megfelelően válogatom össze, így folyamatosan végig tudjuk kísérni, hogy a különböző életkorokban hogyan fejlődnek a gyerekek különböző képességei, mint zenei hallás, éneklési készség, ritmusérzék, memória, egyensúlyérzék, finom motorikai mozgás.